Minţi spălate: Pocăiţii


Deşi am prieteni care s-ar putea simţi atacaţi de chestia asta şi deşi am fost crescut într-o manieră asemănătoare, am fost martorul unei discuţii care m-a determinat vreau să scriu însemnarea asta despre cei care fac parte din anumite culte creştine, mai cunoscuţi probabil sub numele de pocăiţi. De reţinut însă că nu mă dau cunoscător şi nu am studiat fenomenul, plus că nu generalizez considerând că am prieteni care aparţin cultelor religioase recunoscute în România şi că am fost crescut de bunicii mei care sunt evanglelişti

Veneam aseară spre casă şi în faţa mea pe scaun s-au aşezat două babe dimpreună cu nepoata uneia dintre ele. Păreau penticostale (nu ştiu sigur dar am văzut mulţi penticostali la viaţa mea şi cam aşa arătau, cu baticul ăla gri) Ceea ce am putut să aud mi s-a părut absolut fabulos. Evident că baba era cu miloaga şi se ruga să primească de la primărie o casă, aducându-l din două în două secunde în discuţie pe Dumnezeu. După care a început să îi spună colegei de cult să se roage pentru ea ca să primească o casă de la primărie

Pot să înţeleg deşi nu sunt de acord ideea de a îl considera pe Dumnezeu responsabil pentru tot ce ţi se întâmplă şi de a nu face absolut nimic pentru tine în afară de a te ruga, gândindu-te că Are Dumnezeu grijă de mine. Are grijă de tine în ideea că eventual te ajută, nu că tu stai şi te rogi iar Dumnezeu se duce şi îţi plăteşte factura telefonului. Dar nu asta mă indignează atât de tare cât mentalitatea asta miloagă de genul „roagă-te pentru mine ca să primesc” de parcă ai mai multe şanse de câştig cu cât rugăciunile sunt mai multe, ca la 6/49 mai multe variante, mai multe şanse

O altă chestie absolut deranjantă mi se pare modul în care unii îşi educă şi îşi tratează copiii, doar pentru că sunt pocăiţi. Tot aseară, neopata uneia din babe zice ceva de genul „N-aş lua-o pe câmp nici să mă baţi” moment în care baba zici că îl vede pe necuratu şi zice oripilată „Ce vorbă e asta?! Să îţi sfinţească Dumnezeu gura aia” . Eu nu m-am prins, dar cred că „să mă baţi” e un  fel de înjurătură.

Nu că aş fi în stare să îmi dau cu părerea, dar mi se pare că îţi persecuţi copiii educându-i după principiul Nu fă aia că e păcat Acum câţiva ani eram în faţa unui bloc şi printre golănaşii de cartier puşi pe învârteli era şi un puşti de clasa a 3-a sau a 4-a care le spunea şmecheraşilor cu aproape 10 ani mai mari decât el să nu mai înjure pentru că Domnul Isus spune că e păcat să înjuri. Sunt de acord că nu vrei să îţi auzi copilul înjurând ca la uşa cortului, dar de acolo până a băga replica cu păcatul de fiecare dată când vrei să îi interzici ceva e cale lungă. Plus că în calitate de părinte care vrea să îşi vadă copilul realizat ar trebui să te gândeşti că trăieşti într-o societate în care nu toţi oamenii se gândesc la Dumnezeu înainte de a face ceva şi că oricât ai încerca e greu să îţi izolezi copilul de cei ne-pocăiţi

Şi pentru că tot vorbeam de idei cretine, acum ceva ani am cunoscut în tren o femeie de la ţară care îşi aducea acasă de la spital cei doi copii destul de înapoiaţi psihic. Zicea că mai are copii 10 acasă şi că toţi sunt bolnavi psihic. Că i-a zis doctorul să nu mai facă copii după primul, că aşa or să iasă toţi dar că Dumnezeu zice că e păcat să arunci sămânţa motiv pentru care au dat drumul la producţie. Oare ăştia sunt oameni?

Ce vreau să zic cu însemnarea asta? Absolut nimic, doar că ar trebui să ne gândim că pe lângă droguri, tutun şi alcool mai sunt şi alte lucruri periculoase pe lumea asta, cum ar fi manipularea. Pentru că oamenii care pun biserica mai sus pe lista priorităţilor decât pe Dumnezeu şi decât familia nu pot fi numiţi altfel decât manipulaţi

Reclame

47 de gânduri despre „Minţi spălate: Pocăiţii

 1. otto

  Daca fumezi iti bagi in vena sau devi alcoolist poti sa iti revi. Daca ii spui unuia care a vazut la tac-su, ma-sa, bunica-sa ca daca injuri ajungi in rai, sa se roage la dumnezeu sa ii creasca ratio de pe trackere si asa mai departe nu ai cum sa il faci pe ala sa isi schimbde mentalitatea. Nu poti sa ii spui unui prost ca e prost. El e fericit si crede ca stie tot ce ar putea invata cineva intr-o viata. Nu ai cum sa schimbi pe cineva doar daca ii modifici mediul in care traieste. Scoala este cel mai accesibil.

  Răspunde
 2. otto

  Daca iti petreci cativa ani pe acolo, respectiv sa citesti mai mult de doua carti de joc poti sa iti formezi o idee despre viata, despre ce e bine si ce nu.

  E buna si scoala pentru ceva :))

  Răspunde
 3. Deblog

  Hm. PArerea mea e ca scoala te invata doar tipul de oameni de care trebuie sa te feresti. CAt despre schimbarea mediului, sunt parinti care isi trimit copiii la scoala dar in rest nu ii lasa sa interactioneze cu copiii ne-pocaiti, sau chiar mai rau: ii trimit la scoli in care sunt numai copii de genul asta

  Răspunde
 4. Deblog

  @Marius: Da? P-asta n-o stiam! Inseamna ca 90% dintre domnisoarele din Malluri sunt niste pacatoase? Ah da-le in pula mea ca oricum o sug pe bani si o sa ajunga in iad

  Răspunde
 5. Lorena

  Sincer,eu nu va inteleg.Eu apartin religiei ortodoxe si am fost invatata de mica cu multe lucruri specifice acestei religii,dar mi-am dat seama ca sunt multe greseli aici.Noi ne inchinam la sfinti si icoane,dar Biblia spune ca doar lui Dumnezeu trebuie sa ne inchinam.E normal sa spui ca injuratura e pacat,si foarte bine ca acel copil l-a adus in vorba pe Isus.O alta porunca spune sa nu luam numele Domnului in desert,si exact asta se face prin injuraturi.Voi sunteti cei cu mintea incuiata,care nu il acceptati pe Domnul Isus in viata voastra.Va invit sa mergeti la o biserica ce nu apartine religiei ortodoxe sa realizati ca nu e totul cum vi se pare voua,trebuie doar sa aveti credinta si Domnul va lucra in viata voastra.:)(si inca ceva,se scrie Dumnezeu,nu D-zeu mai Random Name)

  Răspunde
 6. Deblog

  @Lorena: Cum ar fi sa îţi zică cineva pe stradă să mergi cu capul acoperit, entru că aşa cere Coranul? Cam astea e situaţia şi cu acel copil. Eu înţeleg că trebuie să propovăduim credinţa, dar nu ţi se pare puţin deplasat să îl aducem pe Isus în vorbă de fiecare dată când vrem ceva?
  Eu zic să îl lăsăm pe fiecare să decidă ce înjură ţi cum înjură, pentru că dacă eu zic „Futu-ţi pe mă-ta” nu cred să iau numele Domnului în deşert, nu?

  Răspunde
  1. lyi

   dar ce faci atunci cand injuri ? il slavesti pe dumnezeu ? El nu este batjocorit doar atunci cand I te adresezi printr-o injuratura sau doar cand Il pomenesti in ea, ci faptul in sine este o ofensa la adresa Lui. Si nu este deloc deplasat sa Il aduci pe Dumnezeu in fiecare vorba de-a ta. Asta arata dependenta ta fata de El. Si suntem dependenti fata de el, indiferent ca recunoastem sau nu.

  2. lyi

   Exista diferente intre a fi dependent de aer si a fi dependent de Dumnezeu. Aerul este vital si suntem dependenti fata de aer, dar daca Dumnezeu nu ar fi pus oxigenul ca sa putem respira, nu ar mai fi fost viata omeneasca. Asa se ajunge direct sau indirect tot la dependenta fata de El. Pe cand, dependenta fata de Dumnezeu inseamna sa recunosti ca tot ce ai, ai prin voia lui Dmnezeu si numai cu ajutorul Lui si sa te comporti ca atare.
   Nu poti vorbi despre una din creatiile lui Dumnezeu, despre aer, asa cum vorbesti despre Creatorul acestei componente vitale. La fel cum nu iubesc o opera de arta asa cum admir pe creatorul ei. Fata de el, am respect pentru ca a realizat ceva maret, artistic; opera de arta poate sa imi placa pentru ca imi spune « ceva ».Si daca pomenesc aerul de mult mai putine ori, este pentru ca nu este acelasi fel de dependenta ca aceea pe care o am fata de Dumnezeu

  3. Andrei

   Am o singura intrebare pentru tine: te crezi perfectă? Crezi ca știi tot și ești deținătoarea adevărului absolut? Pun pariu că știu răspunsul tău.

   Și atunci cum îți explici că unii oameni care nu îți împărtășesc concepția despre lume și viață trăiesc la fel de bine, dacă nu chiar mai bine decât tine?

   O să îmi spui că vor vedea ei în viața de apoi. Și o să mă refer aici la alt principiu creștin care este ridicat în slăvi, poate o să înțelegi ideea: Liberul arbitru. El a apărut ca reacție la o întrebare simplă: Daca Dumnezeu este bun și drept iar lumea e creația lui, cum de există răul în lume? Oare Dumnezeu a creat răul? Atunci a apărut ideea de liber arbitru care a zis că într-adevăr Dumnezeu e bun și drept, iar existența răului n-are cum să se explice decât dacă omul l-a creat.

   Nu vreau să mă înțelegi greșit, nu neg existența lui Dumnezeu, ci neg indoctrinarea și programarea socială la care sunt supuși evlavioșii dispuși să facă ce zice popa (sau pastorul, sau cum îi mai spuneți)

  4. lyi

   Am fi ipocriti sa ne credem perfecti si nu asta incerc eu sa demonstrez. Nu detin adevarul pt ca este ceva abstract, adevarul absolut exista doar la Dumnezeu. Ce te face sa crezi ca ma consider perfecta ?
   Dar nu impartasirea conceptiei mele si de catre altii aduce fericirea si starea de bine de care vorbesti. Cum imi explic ? Exact principiul crestin al vietii de apoi. Dzeu are o rasplata pentru orice fel de traire. Fie ca acceptam sau nu, acesta este un adevar fundamental al crestinismului. Dar rasplata nu este neaparat in viata de acum, ci mai ales in cea de dincolo. Dumnezeu ii lasa pe unii oameni in voia pornirii lor, tocmai pt ca ei nu vor sa Ii asculte glasul. Si atunci ei au de toate , dar nu stiu ca nu au si binecuvantarea lui Dumnezeu. Asta nu inseamna ca daca ai de toate, nu ai si binecuvantarea lui Dumnezeu. Dar impietrirea inimii unor oameni face ca Dumnezeu sa ii lase in voia pornirii lor.
   Daca Dumnezeu este bun și drept iar lumea e creația lui, cum de există răul în lume? Oare Dumnezeu a creat răul ? in niciun caz Dumnezeu nu creeaza raul pt ca prin natura Lui , El este bun. Raul a aparut in lume atunci cand Satan i-a ispitit pe Adam si Eva, iar ei au cazut in pacat. Daca nu ar fi existat caderea lor, lumea ar fi fost buna si lipsita de pacat, asa cum Dumnezeu o facuse. Astfel se explica existenta raului in lume. Dumnezeu nu a creeat raul. In Biblie scrie ca tot ceea ce creease Dumnezeu , El a vazut ca era BUN, deci nu exista pe-atunci raul nici macar ca si notiune.
   Ideea de liber arbitru nu sustine bunatatea lui Dumnezeu fata de lume, ci se refera la libertatea lasata omului de Dumnezeu de a lua singur hotarari , de a actiona conform vointei sale.
   Ce te face sa crezi ca oamenii sunt dispusi sa faca ce zice preotul sau pastorul ? Sau de ce ai imaginea asta ca noi ascultam fara sa judecam , urmam orbeste niste invataturi pe care nici macar nu le intelegem, nu le asimilam, ci le urmam doar pt ca asa ni se spune ? Este total gresit.
   Este adevarat ca este bine sa ascultam sfaturile si invataturile care ni se dau de la preoti si de la pastori pentru ca ei sunt pusi de Dumnezeu ca sa conduca spitual vorbind pe cei care vor sa Il urmeze pe El. Fac parte dintr-o biserica in care exista libertatea de a intelege conceptele si invataturile. Am libertatea de a urma sau nu o invatatura. Sunt direct responsabila de gandirea mea. Nimeni nu ma obliga sa cred ceva. Iata dar un exemplu a faptului ca nu ni se dau invataturi pe care trebuie sa le acceptam fara sa le intelegem mai intai.

 7. Lorena

  Nu la acest gen de injuraturi m-am referit.Atunci cand crezi,e o placere sa faci unele lucruri in numele credintei.Daca musulmanii sunt fermi convinsi de credinta lor,atunci pentru ei e o placere sa isi acopere capul .E o dovada de credinta.Asa si la pocaiti,nu scrie in Biblie ca trebuie sa poarte fetele fusta sau batic,dar,si acum vorbesc de cazul meu,atunci cand port fusta si batic la biserica ma simt mult mai bine decat daca as fi in blugi.Atunci cand vrei ceva il rogi pe Dumnezeu sa iti dea,si EL iti va da la timpul pe care il crede potrivit.in Biblie spune :”Cere si ti se va da”

  Răspunde
 8. Deblog

  Stii ca te contrazici putin aici, nu? Mai devreme ziceai ca e foarte bine ca l-a adus in discutie pe Isus, dar cand ti-am zis ca ar trebui sa fim liberi sa alegem ce vrem sa aducem in vorba si ceea ce credem ca e bine, ai inceput sa imi povestesti despre convingerile musulmanilor
  Si ca sa fie clar. Nu cred ca esti ortodoxa acum, poate ai fost mai demult. Nu imi pasa absolut deloc pentru ca nu sunt un fan nici al religiei si nici al bisericii. Consider ca pot ajunge la Dumnezeu si fara biserica, fara icoane, fara pastor si fara contributie materiala…
  Dar mi-ar placea ca numele lui Isus si al Domnului sa nu mai fie invocat atat, in speranta ca va capata mai multi adepti. Ceea ce vreau sa zic e ca nu vreau sa fiu constrans sau influentat de cineva sa cred intr-un lucru sau in altul. Daca e sa cred in ceea ce nu trebuie voi fi pedepsit la momentul care trebuie si gata
  Dar nu despre asta vorbeam in acea insemnare ci despre „pocaiti” care iau ceea ce li se spune foarte in serios chiar daca ceea ce fac ei contravine de multe ori cu societatea sau chiar umanitatea

  Răspunde
 9. cris

  ce imi place din articolul asta e doar faraza: „RECUNOSC NU AM STUDIAT CAZUL” dak nu ai studiat cazul ce postezi articole prosteshti???
  DRAGUTULE/DRAGUTO mai intai studiaza si apoi intra in discutie cu oamenii…
  k cu articolul tau( sincer) nu ai convins decat oameni care sunt limitati in gandire…dar cei care mai au in cap ceva.. nu i-ai facut sa iti vada decat greshelile in gandire!STUDIAZA BIBLIA, nu religia
  as dori.. sa imi raspunzi prin e-mail!PACE!!

  Răspunde
 10. Deblog

  ideea nu e ca vreau sa conving pe cineva ca nu e bine sa se pocaiasca sau ceva de genu asta. Ci doar ca sunt oameni care inteleg gresit si exagerat ideea de credinta. Atat!

  Răspunde
 11. Pingback: DeBlog » Blog Archive » Nişte chestii

 12. Crina

  Buna…am citit articolul acesta si am ramas putin „wow”.Eu fac parte dintr-o familie de crestini baptisti:).In primul rand nu cred ca ii ceva rau in a spune”vezi k nu-i bine sa injuri…”trebuie sa spunem despre Iisus orice religie am avea,pt k sunt tari in care nu se stie nimic de Dumnezeu, sunt chiar pagane cu totul.In fine…Vreau sa mai spun ca nu toti cei care se numesc crestini sau pocaiti sunt asa,eu cunosc un caz:cineva s-a botezat la penticostali doar ca sa primeasca sprijin material pt k asa s-a gandit cand altii i-au spus ca viata ei se va schimba.Intradevar penticostalii sunt putin diferiti de baptisti darnu asta conteaza.Un alt lucru care mi s-a parut ridicol este faptul ca ai zis cv de izolatul copiilor.Prietenii mei cei mai buni sunt ne-pocaiti dar ma inteleg ft bine cu ei,iesim impreuna…cand e vb de „prostii lumesti”sa le zis asha ei stiu ft bine k nu ma ating de lucrurile astea(ma refer la tigari etc.)Adica vreau sa spun ca nu cred ca parinti ar vrea sa-si izoleze copii si sa nu se joace cu cei ne-pocaiti,pana acuma nu am vazut sau auzit nici un caz de genu!Dar cine stie poate mai exista si oameni dinastia fixisti.Iar la faza cu copii inapoiati psihic si cu”semanta”…nici eu nu-s deacord:),dar astea sunt ideile penticostalilor ei stiu.Ma bucur k am putut vorbi pe subiectul asta:).GBY

  Răspunde
  1. John

   Ce intelegi draga Crina prin faptul ca sunt pagani? Ca nu folosesc cuvantul „DUMNEZEU”. Draga Crina in cazul asta esti mai ipocrita decat crezi. Fa un exercitiu si studiaza religiia acelor tari pe care le crezi pagane si spune-mi cate din ele spun ceva diferit fata de biblie? Citeste Coranul. O sa ramai surpinsa. Afla invataturile lui Buddha si vezi daca invata sa ucizi. Tradu te rog toate denumirile de asa zise zeitati pagane si vei afla cu surprindere ca toate se traduc in „DUMNEZEU”. Verifica etimologia cuvantului DUMNEZEU si o sa vezi ce inseamna. DOMINE DEUS. Zeu Atotputernic. Cel care a creat lumea si lumina. Cel care ghideaza viata prin invataturile sale. Buddha ce face? Allah ce face? Unde e diferenta? Diferenta sta in individ si capacitatea lui de a intelege ceea ce inseamna credinta in Dumnezeu.

 13. Larisa

  Eu fac parte dintr’o familie de baptisti, ma simt f bine la biserica in prezenta Domnului. Am ajuns sa ma indepartez din ce in ce mai mult de cei din lume deoarece ei au alte obiceiuri..nici macar nu pot iesi cu ei in oras fara ca sa treb. sa le ascult vulgaritatile..
  Sper ca Domnul sa lucreze in vietile voastre si sa Il acceptati in vietile voastre! Multi dintre voi privesc gresit religia noastra.. dar ati intelege’o mult mai bine daca ati citi din Biblie sau daca ati merge mai des la biserica. De parca la voi nu ar fi reguli… voi faceti tot ce vreti, mergeti la disco si va distrati, fumati pana va distrugeti plamanii, intretineti relatii cu partenerul inainte de casatorie..crede*ti-ma ca si la voi sunt multe legi dar voi nu va supuneti, si de aceea nu vad de ce va si numiti ortodocsi..pentru ca nu sunteti.. asta e paganism.
  Ce va rog eu este sa IL cautati pe Domnul, sa aveti o relatie speciala cu El, una spirituala..si astfel veti intelege ce bine este sa traiesti cu Domnul si ca merita sa respectam anumite reguli pentru ca dupa moarte sa primim plata Lui: o viata lipsita de griji, inconjurati de ingeri etc.(Gasiti mai multe detalii despre viata de Apoi in cartea Apocalipsa). Domnul sa fie cu voi toti!

  Răspunde
  1. John

   Trebuie neaparat sa fi afiliat la un tip de religie ca sa fi aproape de Dumnezeu? V-ati gandit vreo data ce sta in spatele acestor congregatii religioase? Ce grupuri de interese sunt? De ce sa se foloseasca de dragostea ta in Dumnezeu? De ce sa iti zica cine ce si cum sa faci in viata? Nu sunteti capabili sa face-ti diferenta dintre rau si bine fara sa fiti afiliati la o miscare relogioasa?
   Daca da te provoc Larisa sa renunti la religia ta caci credinta in Dumnezeu nu ti-o poate lua nimeni. Biserica este sufletul tau caci numai prin el ajungi la Dumnezeu.
   Deci de ce trebuie sa iti zica cineva cum sa crezi in EL?

  2. lyi

   Dar cine sta, draga in spatele acestor credinte ? Ce grupuri de interese inventezi ? Nu ai nicio baza cand spui asta. Iti spun eu: sta setea de cunoastere a lui Dumnezeu. chiar daca ai fi capabil sa faci diferenta intre bine si rau, doar Dumnezeu te ajuta sa alegi directia buna.

  3. lyi

   1. De-a lungul istoriei s-a scris despre zeci si sute de martiri , oameni care au fost chinuiti si care au ales sa isi dea viata pentru ca Il iubeau pe Dumnezeu si din acest motiv nu voiau sa renunte la credinta lor in El. Au fost sute de pastori, de preoti si de credinciosi care au fost inchisi sau dusi in lagare pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor in Dumnezeu. Ce ar fi putut altceva sa stea in spatele acestor religii decat setea de cunoastere de Dumnezeu si iubirea pentru El ? Orice alt interes ar fi picat in fata mortii, dar ei au continuat.
   2. Cel care a adus mantuirea in lume este Isus Hristos, El a pus baza si nu a propovaduit niciun interes.
   *frumos ar fi fost sa dea el primul dovada, odata ce el face primul niste afirmatii, nu ?

  4. lyi

   Hai sa le luam acum pe toate la rand sa le aducem pe masa de discutii sa vedem ce sta in spatele fiecareia, de ce s-au intamplat in istorie…:))) Nu asta este scopul meu, sa vad ce se ascunde in spatele fiecarui lucru, imi pare rau daca tu asa ai inteles. Ti-am adus dovada pe baza careia am facut niste afirmatii doar. Daca iti place dovada sau nu, e treaba ta.

 14. rocker

  buna la toata lumea,
  cred ca de fapt viata de crestin este ceva care se traieste in fiecare zi si incepe cu >sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta …………si pe aproapele tau ca pe tine insuti>….se poate vedea clar ca standardele crestine sant uitate si inlocuite de standardele omului ….ex;incepand de la cei de sus nu vezi decat adulter ,hotie,si mandria care aduce cu ea o gramada de pacate ….incepem sa invatam ca homosexualii sant normali si ca cei care invata pe copii sa nu injure sant anormali ,invatam ca avortul este un lucru normal cand de fapt este crima….intradevar extremele sant intotdeauna ciudate si nu sant de acord cu ele …
  omule ,oricine ai fi tu …,…ai in tine un gol care nu poate fi umplut decat de Dzeu…si argumentele nu ajuta in fata LUI .
  religiile lumii se justifica prin argumente dar viata cu Isus este o viata traita in fiecare zi .
  pot afirma ca sant un crestin ,dar daca nu traiesc ca unul ..sant un fals .
  cu respect

  Răspunde
 15. Iosif

  Nu imi place cand se generalizeaza si discuti despre un subiect de care esti strain(tu ai zis: „e reţinut însă că nu mă dau cunoscător şi nu am studiat fenomenul”)
  Viata de crestin e super tare si abia atunci esti un om implinit, incearca si vezi cum e; nu religiozitatea te ajuta ci o relatie adevarata cu Isus. Cauta si studiaza despre asta.
  Nu generaliza despre pocaiti ca nu sunt toti la fel, cum nici ortodocsii nu sunt la fel(desii toata lumea zice ca sunt numai curvari, betivi, mincinosi si altele).Eu sunt un crestin si sunt fericit. vezi http://www.sperantavietii.ro

  Răspunde
 16. lyi

  Am citit si eu textul postat si am putut observa aroganta cu care vorbesti despre pocaiti. Nu inteleg de ce va legati de aspecte care se refera si la voi, ortodocsii, nu numai la noi. Dumnezeu nu este responsabil pt ceea ce ni se intampla, noi suntem direct raspunzatori de actiunile noastre. Dar noi suntem in relatie de stricta dependenta fata de El, fie ca recunoastem , fie ca nu. Dumnezeu nu iti plateste factura telefonului, asa cum ai spus tu, dar daca El nu te-ar fi tinut cu viata, nu ti-ar fi dat putere sa lucrezi ca sa poti avea bani pt acea factura, stai linistit ca-ti scoteau de la prima factura telefonul:-))). N-ai cum sa cataloghezi niste idei ca fiind cretine sau nu. Fiecare din noi gandim altfel, dar daca X nu gandeste ca Y ,asta nu inseamna ca unul din ei nu judeca bine. Dumnezeu ne-a creat diferiti, deci nu te grabi sa cataloghezi drept idee cretina ceea ce nu este in conformitate cu modul tau de a gandi. Cat despre persecutarea copiilor, chiar nu ai dreptate. Am crescut intr-o familie in care parintii mi-au spus de la bun inceput: Asta este modul nostru de a gandi, de actiona, asta este credinta noastra intr-un cuvant. Tu ai libertatea de a compara si de a alege. Si asta este modul in care traiesc pocaitii, iti spun eu. Parintii doar transmit principiile, dar libertatea de a alege este a noastra. De fapt, ei doar respecta versetul care spune : Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze, si cand va creste, nu se va abate de la ea. Titlul de minti spalate vezi bine ca nu se potriveste la pocaiti. asta e doar dispretul pe care il porti pt ei. Noi alegem, asta este diferenta. Pt ca cineva cu mintea spalata nu are posibilitatea de a alege credinta sa, noi avem posibilitatea asta, nu ni se spala mintea, stai linistit. Scriai despre acea femeie cu copiii bolnavi psihic. Sincer, de la prima citire, mi se pare o nascocire pt a pune pe o treapta inferioara voua pe pocaiti. Hai sa iti spun ca am auzit de atatea ori preoti care ne invatau la scoala ca orice metoda , orice mijlic de a intrerupe o sarcina e pacat. Oare nu va contraziceti acum ca ortodocsi ? Daca pui manipularea in rand cu toate acele aberatii, fii sigur ca esti in necunostinta de cauza ! Nimeni nu manipuleaza. Am prieteni care isi motivau alegerea credintei ortodoxe din motivul ca la voi nu sunt atatea restrictii, nu se interzic atatea. O religie adevarata se bazeaza pe niste principii care la voi se pare ca s-au dus pe apa sambetei. Greseala ta este ca generalizezi. Ai face bine sa fii sigur ca ceea ce scrii, chiar este adevarat, nu sa improsti cu noroi spre o categorie de oameni care de multe ori au ridicat nivelul societatii.

  Răspunde
  1. John

   Fi iertator cu aproapele tau caci invidia nu va duce niciodata la un lucru bun. Nici o religie nu e mai presus decat cealalta. Toti avem dreptul la o parere. Dar daca ptrimesti o palma invata sa intorci si celalalt obraz. Poate vei vedea ca o sa ai o zi mai buna.

 17. viorel

  ma intreb oare cum vei reactiona cind dupa o vreme TU vei face parte din rindul celor batjocoriti de tine prin acest articol

  iti dau un caz biblic saul din Tars

  si unul care l-am vazut personal

  am avut la servici printre colegi un pocait si un alt coleg nepocait ani de zile facea misto de pocait dar intr-o zi nepocaitul s-a hotarit sa se pocaiasca si a facuto

  intradevar s-a pocait cu adevarat pentru ca s-a vazut o schimbare in comportament

  parerea mea este sa fi mai precaut in astfel de lucruri mai ales ca ai spus ca nu prea te pricepi

  Răspunde
 18. John

  Nu v-a invatat nimeni ca nu se disuta despre religie, politica sau sport? Duc numai la discutii in contradictoriu si conflicte fara reconciliere.
  Dar daca tot veni vorba eu nu inteleg un lucru. Ce se tot face tam tam cu religia? Sa ne intelegem. Multi confundam religia cu credinta in Dumnezeu. GRESIT. Religia si credinta sunt doua lucruri total diferite. Toate religiile au un fundament comun adica credinta in Dumnezeu.
  Dumnezeu nu ne-a creat diferiti. Caci ne-a creat dupa chipul si asemanarea lui. Diferentierea am facut-o noi prin actiunile pe care le intreprindem zi de zi si a factorilor externi care ne influnteaza viata zi de zi. Sa nu uitam totusi ca religia este un factor extern care creeaza si va crea intotdeauna diferentieri intre indivizi. Religia din punctul meu de vedere? O doctrina a unui partid diferentiata de orientarea acestui partid. Exemple de partide? Musulmanism, ortodoxism, penticostali, de ziua a 7-a, buddhism, catolicism fie grec fie roman, toate acestea sunt partide care aspira la guvernarea institutiei numita biserica. Nimeni nu baga de seama ca toate acestea au un numitor comun: DUMNEZEU. si credinta in El. Si a ceea ce si-a dorit el pentru omenire.
  Chiar daca are cai mai putin sau mai mult ciudate de a actiona un singur lucru trebuie sa il intelegem. Ca suntem OAMENI. Ca avem capacitatea de a alege pentru noi insine. Liberul arbitru. Avem capacitatea de a face diferenta dintre rau si bine. Chiar daca si in acest caz Dumnezeu ne-a dat ceva indicii. Ca si concluzie la comentariile voastre?
  TRAITI MULT SI PROSPER !!!!!!
  Caci dragostea fata de semenii tai trebuie sa fie mai puternica decat cea pentru buzunarul tau.

  Răspunde
 19. mihailandrei

  Sfanta Scriptura e o piatra tare, multi si-au spart capul in ea, dovada e puzderia de secte si denominatiuni.
  Nu exista secta pretins crestina, care sa nu-si sustina erezia pe Scriptura.
  De exemplu penticostalii au citit in Biblie despre Cinzecime si s-au gandit ca e o chestie asa de “cool” incat au facut dogma.

  Iata-i astazi vorbind “in limbi” avand profet de serviciu dublat de un translator.
  Pot sa continui cu exemplificarile, dar ma opresc aici, ideea e ca “sola scriptura” a permis oricui sa faca ce a vrut … chiar daca nu la treaba asta s-a gandit Luther.

  Unde mai pui ca se face confuzie intre concertele rock si evanghelizare .
  Exemplul lui Luther e folosit de orice bezmetic, in numele libertatii, astazi oricine poate sa-si faca “biserica”.
  Toti inventatorii de secte asa zis crestine copiaza si adapteaza ideile lui Luther, totul in duh “umanist”.

  Răspunde

Postează un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s